Ομαδική ψυχοθεραπεία

Ο άνθρωπος είναι ένα «κοινωνικό» ον.  Ζει στην κοινωνία και συναλλάσσεται με τους άλλους ανθρώπους. Επικοινωνεί, εκφράζει  σκέψεις και συναισθήματα, δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Η ομαδική ψυχοθεραπεία στηρίζεται στην κοινωνική πλευρά του ατόμου και έχει στόχο να τον βοηθήσει να μάθει να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους αποτελεσματικά, να μάθει να μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, να επιλύει διαπροσωπικές συγκρούσεις, να δίνει χαρά και να παίρνει χαρά.

 Η ομαδική ψυχοθεραπεία συντελείται με την παρουσία ενός ή δύο θεραπευτών και μιας ομάδας ατόμων που συναντώνται μια φορά την εβδομάδα για περίπου 90 λεπτά. Τα άτομα δεν υπερβαίνουν τα 9 μέλη. Για να ενταχθεί κάποιος σε μια ομάδα, θα πρέπει να έχει κάνει ατομική θεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να έχει νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη με τον θεραπευτή. 

Η κατάσταση διαφοροποιείται όταν οι ομάδες διαμορφώνονται με βάση κάποιο βραχυπρόθεσμο στόχο και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα όπως οι ομάδες γονέων, ομάδες μελλοντικών μητέρων κ.τ.λ.

Η συμμετοχή του ατόμου σε μια ομαδική θεραπεία εξαρτάται από τις ανάγκες του και την κλινική εμπειρία του θεραπευτή, ο οποίος θα αποφασίσει αν το άτομο θα αποκομίσει οφέλη από αυτού του είδους τη θεραπεία. Για κάποιους, η ομάδα αποτελεί κινητήρια δύναμη αλλαγής και εξέλιξης ενώ για κάποιους άλλους συνίσταται η ατομική ψυχοθεραπεία.  

Άρθρα Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

Η ομάδα, ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας 

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, έχει στόχο την αντιμετώπιση των ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών και συγκρούσεων των ατόμων.Μπαίνοντας σε μια θεραπευτική ομάδα, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι άνθρωπος, «ανθρώπινος» , όπως οι άλλοι και ότι αντιμετωπίζεις δυσκολίες παρόμοιες με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Αυτή η συνειδητοποίηση είναι ανακουφιστική για όλους αλλά και ένας τρόπος να πλησιάσεις περισσότερο τους άλλους και να μοιραστείς μαζί τους τους προβληματισμούς σου. Μέσα στην ομάδα, κάθε μέλος αντιλαμβάνεται ότι ο πόνος, η ντροπή, ο θυμός και όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι «φυσιολογικά συναισθήματα» που τα νιώθουν όλοι οι άνθρωποι παρόλο που βαθιά μέσα μας πολλά από αυτά είναι απαγορευτικά. Η ομάδα αποτελεί έναν ασφαλή χώρο, χώρο αποδοχής που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις επιδράσεις της συμπεριφοράς  μας στα άλλα μέλη της ομάδας και σταδιακά να αρχίσουμε να αλλάζουμε τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές μας. Επίσης, κατά την διάρκεια της θεραπείας μας στην ομάδα έχουμε την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους, να παρατηρήσουμε την πορεία που κάνει ένα άλλο μέλος και να ταυτιστούμε μαζί του, να σκεφτούμε και να νιώσουμε συναισθήματα που θα μας διευκολύνουν στη προσωπική μας ωρίμανση. Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι πολύ γόνιμη και βοηθητική για τα μέλη της καθώς αντικατοπτρίζει «τον μικρόκοσμο της κοινωνίας μας».

Παρακαλώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου
για περισσότερες πληροφορίες.

© Copyright 2020  Αναστασία Παπαδημητρίου
Δέχεται κατόπιν ραντεβού: 
Μυκάλης 34, Νέα Σμύρνη,
 Αθήνα, 171 23,
Τηλέφωνο/Fax: 210 93 26 679
email: papadimitriou_ana@yahoo.gr