Η ζωή μας είναι πολύχρωμη, όπως είναι πολλά κι αυτά που αισθανόμαστε κάθε στιγμή.
Όσο πιο πολλά συναισθήματα βάλεις στην παλέτα σου, τόσο πιο ωραία θα ζωγραφίσεις τη ζωή σου.

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε συναισθηματικά τα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα;
Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε συναισθηματικά το παιδί που έχουμε μέσα σας;

Συνήθως ο πιο γόνιμος τρόπος εσωτερικής εξέλιξης προϋποθέτει την αναγνώριση και την έκφραση όλων των συναισθημάτων που νιώθουμε.

Πολλοί από εμάς έχουμε διδαχθεί ότι τα συναισθήματα του θυμού, της απογοήτευσης,  του φόβου, της ζήλειας είναι απαγορευμένα και δε θα έπρεπε να τα εκφράζουμε γιατί οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Γι΄ αυτό, δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε όλα αυτά τα συναισθήματα ούτε οι ίδιοι, πόσο μάλλον όταν τα εκφράζουν τα παιδιά μας. Στην αμάθειά μας, αντιδράμε με κριτική, επίπληξη, απειλή, τιμωρητική στάση.

 

Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το παιδί που έχουμε μέσα μας έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας σταθερής σχέσης με τον γονιό, μιας σχέσης στην οποία θα είναι σε θέση να εκφράσει χωρίς φόβο και ενοχή όλα τα συναισθήματά του. Αν υπήρξαμε τυχεροί στην παιδική μας ηλικία, τότε την έχουμε χτίσει αυτή τη σχέση. Συνήθως όμως, η πυξίδα γέρνει προς την άλλη πλευρά.


Συνήθως δεν έχουμε μάθει να ακούμε τον εαυτό μας, να αντιλαμβανόμαστε αυτό που νιώθουμε και να το εκφράζουμε. Συνήθως οι γονείς μας δεν κατάφεραν λόγω των δικών τους δυσκολιών να επικοινωνήσουν μαζί μας αποτελεσματικά, δεν αντιλήφθηκαν τι κρυβόταν πίσω από αυτά που εκφράζαμε όταν ήμαστε παιδιά. Δεν μας ρώτησαν πως νιώθουμε γιατί οι ίδιοι ήταν κι εκείνοι μπερδεμένοι στα δικά τους συναισθήματα.

Αν λοιπόν δεν έχουμε διδαχθεί τη γλώσσα των συναισθημάτων στη γονική μας οικογένεια τότε δε διαθέτουμε τα κατάλληλα  συναισθηματικά εργαλεία ώστε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, να γνωρίζουμε βαθιά τον εαυτό μας.


Η ψυχοθεραπεία και η σχέση με τον ειδικό που απευθυνόμαστε, μας δίνει την ευκαιρία να καλύψουμε τα κενά που οι γονείς μας δεν κάλυψαν.


Ο θεραπευτής, σαν ένας συμβολικός γονιός, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως νιώθουμε και θα μας διδάξει πως να διαχειριζόμαστε την παλέτα όλων των συναισθημάτων

Παρακαλώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου
για περισσότερες πληροφορίες.

© Copyright 2020  
Αναστασία Παπαδημητρίου

Δέχεται κατόπιν ραντεβού: Μυκάλης 34, Αθήνα – 171 23 – Τηλέφωνο/Fax: 210 93 26 679